W czym jest gluten?

w czym jest gluten

Gluten to białko występujące w niektórych zbożach, takich jak pszenica, jęczmień, żyto i ich pochodne. Produkty, które zawierają gluten, to m.in.:

  • Chleb i pieczywo, w tym bułki, bagietki, ciabatta, pumpernikiel, itp.
  • Makarony i wszelkiego rodzaju dania z makaronem, takie jak spaghetti, makaronowe zapiekanki, lasagne itp.
  • Ciasta i ciastka, w tym babeczki, muffiny, pierniki, wafle, itp.
  • Produkty zbożowe, takie jak płatki śniadaniowe, otręby, musli, itp.
  • Wyroby cukiernicze, takie jak wafle, chałwa, marcepan, itp.
  • Produkty mączne, takie jak mąka pszenna, żytnia, jęczmienna, itp.
  • Niektóre sosy i przyprawy, takie jak sos sojowy, musztarda, przyprawa do pieczenia, itp.
  • Piwo i niektóre napoje alkoholowe.

Warto zaznaczyć, że wiele produktów spożywczych, takich jak nabiał, mięso, ryby, warzywa i owoce, nie zawiera glutenu. Jednakże należy uważać na produkty, które mogą zawierać gluten w wyniku procesu produkcji lub poprzez dodatki, dlatego zawsze warto dokładnie czytać etykiety i szukać informacji o składzie.

co ma gluten

Kto powinien unikać glutenu?

Szczególnie narażone na negatywne skutki konsumpcji glutenu są osoby na niego uczulone. Niestety, nawet jeśli nie zauważamy u siebie wyraźnych oznak nietolerancji glutenu, badania pokazują iż ograniczenie go może pomóc w regulacji cukrów w organizmie, utraty zbędnej wagi oraz polepszenia samopoczucia. Tak, jak ze wszystkim, nie powinniśmy nadużywać produktów zawierających gluten i cieszyć się jego smakiem z umiarem. Na szczęście, na rynku jest wiele produktów z żywnością bezglutenową, która może okazać się wspaniałym zamiennikiem szkodliwych dla nas składników.

kierunekzdrowiamain

Marta

Jestem administratorem tego portalu. Zapraszam do współpracy.

Jonizatory wody zasadowej

Kiedy warto iść do psychologa?